van Kreta begint in januari. Dan staan er al bloemen in bloei. De foto hieronder is een memorabele. Ons tuinpad naar zee was overwoekerd met Chrysanten.
is een Chrysant met bloemblaadjes in meer kleuren. Geel en wit. Bij ons bekend als de tweekleurige Chrysant. Let op de blaadjes, halverwege gaan ze over van geel naar wit. Bloeitijd april.
Hier staan enkele oudere foto's afgebeeld, ze zijn zo mooi daarom laat ik ze staan. In april zie je dat bijna alles in bloei komt. Deze foto is genomen op ons tuinpad naar de zee. Het is overwoekerd met chrysanten. Deze Chrysanten kunnen makkelijk anderhalve meter hoog worden.
Dit plantje is een kruipertje over het strand bij de zee, het lijkt zonder vocht te kunnen leven.
Affodil. Deze plant groeit direct langs de zee. Maar ze staan in de hele kuststreek.
Tijdens de lente een pracht van bloemen direct aan de zee.
De zeenarcis noemen we in het Latijn de Pancratium maritimum. Hij groeit in het zand op het strand en lijkt weinig voeding nodig te hebben. Hij bloeit in september na het eerste regenbuitje, als er weinig andere bloemsoorten zijn.
Langs de kust zie je hem in vele hoedanigheden. Vaak is ie tot op het bot gekortwiekt. Maar altijd loopt ie weer uit. Vaak zie je hem in of aan de taveernes direct op het strand. We gebruiken hem graag als parasol. Doch hij kan vervelend druppen.
Veel distels komen voor op zandgronden langs de kusten.
De gele hoornpapaver
De Italiaanse gladiool. Ook deze zie je vaak dicht bij zee. Ze kunnen velden vol beslaan.
Gele bergheide
De Kretenzer ebbestruik groeit met name in het zuidoosten van Kreta, en dan nog op de zuidwest hellingen. In het westen vind je hem bijna niet.
Deze behoort ook tot de orchideëenfamilie. Deze soorten staan dicht bij zee.
Deze is langer en heeft meer bloemen dan de bovengenoemde bergonii.
De kogeldistel is een welkome afwisseling in de bloemenwereld.
De gewone melkdistel
Draakaronskelk. Deze komt zowel aan de kust als in de bergen voor.